Waarom Legal Mediation?
Mediation is toch juist het niet-juridisch benaderen van conflicten? Kijken waar het echt om gaat en dat oplossen? Waarom zou je dan legal mediator worden?
Als legal mediator kun je een volwaardige en meer omvattende oplossing bieden dan de enkel juridische dienstverlening. Veel conflicten worden volstrekt onnodig gejuridiseerd. Het gaat bij conflicten veelal om een gebrek aan erkenning, slecht luisteren, etc. Vervolgens krijgt dit een juridische vertaling waarbij vaak aan de essentie van het conflict voorbij wordt gegaan. Legal Mediation biedt een totaaloplossing waarbij ruimschoots aandacht is voor de relationele en inhoudelijke kant van de zaak, en ja, ook juridische aspecten kunnen daarin meegenomen worden.
Legal mediation is een pro-actieve benadering van mediation. Partijautonomie en transparantie over wat partijen van werken met deze mediator kunnen verwachten zijn leidend (het Universal Disclosure Protocol Mediation (UDPM).
Je hoeft daarvoor echter geen juridisch expert te zijn, maar je moet wel weten welke juridische aspecten mogelijk een rol kunnen spelen, zodat je partijen dit met hun juridisch adviseur kunnen bespreken en - daar waar nodig - juridische normen ook tijdens de mediation aan de orde kunnen komen.
Daarnaast moet je als beroepsmediator kennis hebben van de juridische aspecten van het mediationproces zelf. Hoe zorg je voor een professionele mediationovereenkomst, wat zet je op papier, wanneer is een vaststellingsovereenkomst nodig, wat is de status van een mediationclausule in een overeenkomst?
Lees hier meer over legal mediation in de Toolkit Mediation, het handboek dat de leidraad vormt voor deze opleiding.